Apakah Kanser..???

Kanser merupakan pertumbuhan sel-sel abnormal yang tidak terkawal. Sel-sel ini tidak dapat mengawal pembiakan secara teratur dan menghasilkan satu ketumbuhan disebut tumor.

Jika tumor ini merebak ke bahagian lain, ia disebut tumor benign (bukan kanser). Sebaliknya jika tumor tersebut merebak ke tisu-tisu dan organ-organ yang berhampiran atau merebak melalui saluran darah atau limfa, ia adalah tumor malignan (kanser).

Monday, December 15, 2014

Kanser Usus atau Kolorektal # KanserKANSER kolorektal yang juga dikenali sebagai kanser usus adalah penyakit kanser yang utama bagi orang lelaki dan ketiga paling banyak menyerang kaum wanita di negara ini.

Penyakit ini pula paling tinggi menyerang masyarakat Cina. Setiap tahun di seluruh dunia, 655,000 kematian dilaporkan akibat kanser ini. Kanser usus menjadi kes kanser ketiga yang paling utama dan penyebab kematian kedua di Barat. Di Asia, terutama di Jepun dan Singapura, jumlah kes kanser semakin meningkat dalam tempoh sedekad lalu.

Kanser usus juga telah mengambil alih kanser paru-paru sebagai kanser utama yang menyerang lelaki. “Dahulu, kanser usus bukanlah sesuatu yang biasa di Jepun, Singapura atau negara Asia yang lain. Satu teori yang dikaitkan adalah diet mereka kini bertukar mengikut diet Barat.

“Mereka kurang makan makanan yang berserat, minum banyak alkohol dan daging. “Saya tak mengatakan daging faktor penyebab kanser. Tetapi tabiat pemakanan boleh jadi satu faktor. Diet memainkan peranan utama. Ini mungkin boleh menjelaskan kenapa insiden kanser kolon semakin meningkat di Malaysia, Singapura dan Jepun,” menurut Presiden Persatuan Onkologi Malaysia, Datuk Dr. Mohamed Ibrahim Abdul Wahid.

Kanser boleh sembuh kalau disedari lebih awal. Inilah mesej yang sentiasa diberi para doktor. Tetapi pesakit mungkin memerlukan beberapa jenis rawatan. Menurut Mohamed Ibrahim, rawatan untuk kanser adalah sesuatu yang kompleks dan mencabar. Jika kanser usus disedari pada peringkat awal dan tidak merebak, ia boleh disembuh.

“Jika disedari pada peringkat lewat, peluang untuk sembuh adalah kurang cerah. Rawatan berlainan diperlukan bagi peringkat awal dan peringkat lanjut dengan kaedah yang berbeza, kami akan lihat berapa lama pesakit boleh hidup dalam masa lima tahun.

“Kita tak melihat kepada jangka hayat mereka tetapi bagaimana mereka meneruskan survival. Adakah mereka selesa atau sebaliknya,” kata Mohamed Ibrahim.

Pakar onkologi perlu menilai beberapa aspek sebelum membuat keputusan tentang rawatan yang terbaik bagi pesakit. Pembedahan merupakan pilihan atau pilihan utama manakala kemoterapi atau radioterapi dicadangkan bergantung kepada keadaan pesakit dan faktor perubatan yang lain. Terdapat pelbagai jenis penyakit kanser, begitu juga rawatannya.

Bagi sesetengah orang, mereka mungkin terdengar tentang satu atau dua kaedah rawatan kanser tetapi doktor mungkin menggabungkan beberapa jenis terapi bukan sahaja untuk membuang kanser tersebut, juga untuk memastikan bahawa kanser tersebut tidak akan kembali.

Pakar Runding Onkologi Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) Dr. Christina Ng berkata, kemampuan doktor mengenalpasti sel kanser secara spesifik adalah satu penemuan yang luar biasa. Rawatan seperti ini adalah pencapaian yang signifikan jika dibandingkan dengan kaedah konvensional seperti kemoterapi yang membunuh semua sel yang ada.

“Rawatan ini diasaskan kepada pemahaman bahawa sel-sel kanser membesar lebih cepat daripada sel normal, jadi sel kanser akan binasa terlebih dahulu.

“Bagaimanapun ada sel lain yang membesar dengan cepat seperti sel usus, sum sum tulang, folikel rambut dan rahim. Ini juga akan binasa.”

Sementara itu, terapi sasaran seperti Cetuximab hanya menyerang sel kanser. Cetuximab boleh melekat pada reseptor faktor pembesar epidermal (EGFR) dan menyekat sel kanser daripada menerima nutrien untuk pembesaran dan percambahan.

Ini menghalang tumor daripada menyerang tisu normal dan merebak kepada organ. Cetuximab sebenarnya membuat sel kanser ‘kebuluran’. Sehubungan itu, kaedah terapi sasaran mempunyai kesan sampingan yang kurang. Menurut Global Cancer News, Cetuximab merupakan antibodi monoklonal yang boleh digunakan bagi rawatan kanser usus, leher dan kepala. Cetuximab, yang mempunyai penanda bio prediktif adalah rawatan barisan hadapan bagi kanser kolorektal bermetastasis, membantu dalam pemilihan pesakit yang sesuai untuk terapi ini.


Penanda bio ini, dinamakan KRAS, adalah protein yang mengawal EGFR. Menurut Daftar Majlis Barah Kebangsaan, terdapat beberapa situasi yang menimbulkan pelbagai persepsi terhadap kanser. Ada yang percaya kanser ini hanya menyerang lelaki tetapi pada hakikatnya ia juga menyerang wanita. Adalah tidak benar kanser usus tidak boleh dihalang. Ini kerana amaran awal seperti kehadiran tanda dan gejala seperti polip boleh dibuang sebelum kanser tersebut membesar dan merebak.

Kebanyakan kes kanser usus di Malaysia melibatkan mereka yang berumur lebih 40 tahun. Ia juga merupakan satu mitos bila dikatakan rawatan kanser membinasakan kedua-dua sel normal dan sel kanser. Hakikatnya, doktor mempunyai opsyen rawatan seperti surgeri, radioterapi, kemoterapi dan terapi sasaran.
Kesan sampingan seperti rasa mual dan muntah boleh dikawal.

Ramai juga yang menjalani rawatan alternatif kerana mereka percaya rawatan alternatif boleh menyembuh barah.. –  Bernama

No comments:

Post a Comment

BERHATI-HATI DENGAN PRODUK TIRUAN/PALSU

Pastikan setiap produk Aprikot yang anda beli mempunyai nombor kelulusan (MAL) Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Ini adalah diragui tahap kebersihan dan cara proses/pembuatan produk Aprikot tidak mengikuti spesifikasi dan piawaian yang ditetapkan.

Link Aduan Awam: Kementerian Kesihatan Malaysia.


PENGEDAR/STOKIS DIPERLUKAN SEGERA

Mencegah dan Merawat Kanser.

Alternatif Rawatan Penyakit Kanser Vitamin - B17 (Biji Aprikot).

Sila hubungi :-
Mohd Faizal : 012-9388669 /
Zuraida : 019-3569188

Sebarang Pertanyaan sila email ke:
appricotseed@gmail.com

Harga RM160/btl (Kuantiti 300 biji kapsul yang di Ekstrak)

Harga Promosi RM110/btl (Kuantiti 200 biji kapsul ekstrak)
Kelulusan Dari Kementerian Kesihatan Malaysia (MAL12115019TC)